Pluisje

Er zweven weer de nodige pluisjes door de lucht en alhoewel ik daar in 2017 als eens naar gekeken heb (Canadapopulier pluisjes) wilde ik er vandaag eens op een iets andere manier naar kijken nl met de DinoLite AM4815ZT Digitale microscoop. In dit geval heb ik het pluis in een diaraampje geklemd en vervolgens onder de digitale microscoop bekeken.

De pluisjes zelf komen van populieren (Populus) en wilgen (Salicaceae) af. Alle populieren (behalve Populus lasiocarpa) zijn tweehuizig (er zijn aparte mannelijke en vrouwelijke planten). Als bij de bij de vrouwelijke katjes van de populier en de wilg de doosvrucht openspringt, komt het zaad vrij. Het zaad is omringt door pluis waardoor het zich gemakkelijker met de wind kan verspreiden. Het zaad zelf kan alleen maar ontkiemen in een vochtige omgeving zoals  de vochtige ondergrond van een rivier/beek oever.

pluis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *