Groene Cent experiment

Een van de experimenten die in het Tiny Science boekje beschreven worden is het Green Penny experiment. Nu heb ik geen Amerikaans penny’s in mijn bezit maar wel nog wat Oud-Hollandse centen die ook geschikt zijn om het experimentje mee uit te voeren.

Neem een stukje tissue en plaats dit in het mini-petrischaaltje. Giet daar een beetje azijnzuur op en plaats vervolgens de cent in het mini-petrischaaltje. Laat het schaaltje met de deksel erop vervolgens een paar dagen staan en observeer.

Als men de cent bekijkt ziet men dat deze overwoekert is met groenige kristallen. Bekijkt men deze onder een USB microscoop dan zien de kristallen er meer blauwig uit. Wat men hier ziet is de vorming van koperacetaat kristallen volgens:

Cu (s) + CH3COOH (l) <=> Cu(CH3COO)2 (s) + H2 (g)

Het Vrijheidsbeeld in New York is bedekt met een koper laagje dat in de loop de jaren ook verkleurd is. Vele kerken in Nederland hebben ook een koperen spits die in de loop der tijd ook groen is uitgeslagen.

Groene cent
Koperacetaat kristallen op de cent

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *