Het begin van de beschaving

Ik hoorde deze anekdote in de podcast “De Rudi en Freddie show” met Rutger Bregman en Lynn Berger.

De antropologe Margaret Mead werd gevraagd wat zij het eerste teken van beschaving in een cultuur vond. Volgens haar was het eerste teken van beschaving gevonden in een cultuur die ca. 15000 jaar oud was, een dijbeen dat gebroken was en genezen. In de natuur is een gebroken been een doodvonnis. Je kan niet meer weglopen voor gevaar of je bewegen om voedsel en water te verkijgen, Je wordt een prooi. Geen enkel dier overleeft een gebroken been lang genoeg om het bot te laten genezen. Een gebroken dijbeen dat genezen is bewijst de persoon met het gebroken been behandeld, verzorgd en beschermd werd waardoor deze tijd gekregen heeft om te herstellen. Iemand anders door moeilijkheden helpen is waar de beschaving begint, zei Mead.” We zijn op ons best wanneer we anderen van dienst zijn. Wees beschaafd.”

Net als voor de vragensteller was dit een antwoord dat ik niet verwacht had. Als een ingenieur ben je genijgd om beschaving en gereedschappen maken aan elkaar te koppelen. Al met al spreekt de definitie van Mead me echter meer aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *