Bellen in gelatine

Voor een experiment heb ik een gelatineoplossing gemaakt die ik enige tijd heb laten staan. Laatst viel me op dat zich bijna zuivere bellen aan het vormen waren in de gestolde gelatine, ze lijken ook te groeien.
Een mogelijke verklaring is de groei van microorganismes. Aangezien gelatine een goede voedingsbodem voor microorganismes is vormen de bellen zich door gas dat geproduceerd wordt als een reactieproduct van het metabolisme van de groeiende kolonie microorganismen. Dat zou dan ook de groei van de bellen verklaren.

Vorming van bellen in gestolde gelatine

Op een foto die enkele dagen later genomen is kan men duidelijk waarnemen dat men met microbiologische groei te maken heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *