Samsung Galaxy Note 9 vs Samsung Galaxy S23 Ultra

Enkele maanden geleden ben ik van mijn Samsung Galaxy Note 9 overgestapt op een Samsung Galaxy S23 Ultra. De voornaamste reden voor de overstap was dat ik geen beveiligingsupdates meer zou ontvangen op de Note 9 (OS upgrades kreeg ik al langer niet meer), hetgeen ik nogal bezwaarlijk vind voor een smartphone waarin veel persoonlijk informatie is opgeslagen. Met de werking van de Note 9 was verder niet veel mis en ik gebruikte de Note 9 nog steeds met volle tevredenheid. Ik besloot over te stappen op een S23 Ultra omdat de s-pen voor mij een belangrijk onderdeel is en omdat er op dat moment een goed aanbod bij Samsung was voor de aanschaf van de S23 Ultra.
Eigenlijk bekroop me direct na het eerste gebruik van de S23 Ultra al de vraag of deze ‘moderne’ S23 Ultra wel zoveel beter was? Ik besloot indertijd om pas na een paar maanden gebruik nog eens goed na te denken over de vraag of de S23 Ultra wel echt een grote verbetering was t.o.v. de Note 9. Zo bedacht, zo geschiedde.
De meest positieve punten van de S23 Ultra zijn batterijduur, scherm, camera en snelheid. Daarbij kan ik echter al meteen de opmerking maken dat de batterijduur van mijn Note 9 ook uitstekend was. Ik haalde nog steeds gemakkelijk meer dan een dag voordat ik moest opladen. De S23 Ultra is duidelijk zwaarder en groter dan de Note 9 maar ligt, naar mijn gevoel, nog steeds goed in de hand. Het scherm van de S23 Ultra is groter en ‘mooier’ qua kleuren maar eerlijk gezegd heb ik als 65+ er moeite mee om de verschillen te zien. Dat geldt eigenlijk ook voor de verversingsfrequentie (60 en 120 Hz), ik zie het verschil niet zo goed. Dat zal er wel mee te maken hebben dat ik geen doom scroller ben en ook geen games speel op mijn smartphone, maar ik heb de frequentie ondertussen vastgezet op 60 Hz, hetgeen beter zou moeten zijn voor de batterijduur. Idem eigenlijk voor de snellere processor. Ik gebruik niet veel apps waarbij ik het verschil goed kan merken. Dus ook hier geldt dat, als ik er op let, de verschillen wel kan merken, maar niet genoeg om een belangrijke reden voor een upgrade te zijn. Wat wel een duidelijke verbetering is, is de camera. Die is duidelijk superieur t.o.v. die van de Note 9 (die echter ook erg goed was). Ook hier geldt echter weer dat ik de verbetering wel zie (vooral met foto’s in het donker) maar dat ik nog steeds tevreden ben met de foto’s die de Note 9 maakt.
Een van de grootste ‘verslechteringen’ van de S23 Ultra t.o.v. de Note 9, is dat er minder sensors geïnstalleerd zijn in de S23 Ultra. Met de Note 9 kon je de hartslag en het zuurstofgehalte van het bloed meten (handig in het Corona tijdperk). De S23 Ultra heeft deze sensor niet meer. Aangezien ik een Samsung Galaxy Fit 2 draag om mijn sporten en stappen bij te houden heb ik, op een indirecte manier, nog steeds toegang tot mijn hartslag, maar het voelt toch aan als een degradatie.
Iets wat me opviel was de kwaliteit van de hoesjes die Samsung levert. Voor de Note 9 waren er een paar hoesjes met functie te krijgen, voor de S23 Ultra alleen maar een standaardhoesje. Uiteraard betaal je wel nog steeds een topprijs (als je ze los koopt).
Het moge langzamerhand wel duidelijk zijn dat ik voor mijn gevoel er niet echt veel op vooruit gegaan ben met de aanschaf van de S23 Ultra. Ik denk zelfs dat als de Note 9 nog steeds upgrades zou krijgen, ik deze weer zou gaan gebruiken. De S23 Ultra is een mooie smartphone, en doet bijna alles wat ik zou willen. Maar toch…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *