Meten van de magnetische kracht m.b.v. de Fischertechnik em1 Elektromechanik Grundkasten

Meten van de magnetische kracht m.b.v. een Fischertechnik opstelling door gebruik te maken van het hefboomprincipe. Een stukje papier wordt tussen de metalen schijf en de elektromagneet geplaatst. Door het gewicht naar het einde van de staaf te verschuiven oefent men trekkracht uit op de metalen schijf. Als deze kracht voldoende groot is wordt de metalen plaat losgetrokken. Men kan varieren met materialen en diktes van het schijfje dat men tussen plaat en elektromagneet plaatst. Men kan ook een maatverdeling aanbrengen op de metalen stift. De reproduceerbaarheid was echter niet erg goed in deze opstelling. Ik was gedwongen de trafo te gebruiken i.p.v. het batterijcompratiment om voldoende magnetische kracht op te wekken in de magneet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *