Calciumoxalaat kristallen op de rok van een rode ui

Uien zijn voor veel planteneters niet eetbaar omdat de rok van de ui bezaaid is met calciumoxalaat (CaC2O4)  kristallen. Recentelijk zag ik op Microbehunter een tip om de kristallen beter zichtbaar te maken, meer specifiek door het stukje rok van een rode uit in slaolie te leggen i.p.v. water. Het maakt de rok wat doorzichter waardoor de kristallen beter zichtbaar zijn. Zoals men in onderstaande foto’s kan zien is dat inderdaad het geval. De oxalaat kristallen zijn bekeken onder gepolariseerd licht.

Microscoop: Euromex ML2000 met polarisatiefilter
Objectief: Euromex S. Flat Field 10 0.25 – 160 0.17 DIN
Camera: Luckyzoom YW500 HD 5MP USB Cmos Camera Electronic Digital Eyepiece

Calciumoxalaat kristallen op de rok van een rode ui in slaolie

Calciumoxalaat kristallen op de rok van een rode ui in water

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *