Illustrated Guide to Home Chemistry Experiments en Make: Electronics

Ikzelf ben geabonneerd op het Amerikaanse tijdschrift Make een tijdschrift dat ik elke keer als ik een nieuw nummer ontvang met plezier lees. Make: Technology on your time beschrijft technologische – doe het zelf – projecten (ook wetenschappelijke).  Het tijdschrift kan men soms ook vinden in de losse verkoop in Nederland. Onder auspiciën van Make zijn er een aantal boeken uitgebracht die nuttig zijn voor degenen die thuis zelf willen experimenteren. Ik bespreek er hier twee, een boek over chemie en een boek over elektronica.

De – Illustrated Guide to Home Chemistry Experiments –  is geschreven voor de hobby-chemicus die thuis experimenten wil uitvoeren. Het is een gids die helpt bij het opzetten en gebruiken van een eigen Scheikunde laboratorium. Het boek geeft gedetailleerde instructies die het mogelijk maken om serieuze chemische experimenten zelf uit te voeren. Men leert scheidingsmethodes (bv het zuiveren van alcohol door destillatie), syntheses (bv de synthese van wintergroen olie uit aspirine), analytische chemie (bv analyse van zeewater), etc.

Titel: Illustrated Guide to Home Chemistry Experiments
All Lab, No Lecture
Auteur: Barbara Fritchman Thompson
Jaar: 2008
Uitgever: O’Reilly
ISBN: 9780596514921

Het tweede boek dat ik wil bespreken is – Make: Electronics – . Op de cover van dit boek staat – Learning by Discovery – en dat is precies wat men met dit boek gaat doen. Men leert de basis van de elektronica door vanaf het begin experimenten uit te voeren.  De basis van elektronische componenten wordt uitgebreid behandeld maar veel formules zal men niet in dit boek vinden. Enkele projecten zijn een inbraak alarm bouwen, elektronische juwelen, audio processors maar ook een robot die m.b.v. sensoren zijn omgeving verkent.

Titel: Make: Electronics
Learning by Discovery
Auteur: Charles Platt
Jaar: 2009
Uitgever: O’Reilly
ISBN: 9780596153748

 

 

 

2 gedachtes over “Illustrated Guide to Home Chemistry Experiments en Make: Electronics”

  1. Nu ik met pensioen ben heb ik de tijd om mijn oude hobby weer eens uit de kast te halen. Ik gebruik het besproken chemie boek naast een AP-Chemistry cursus van edx.org (Clep-1 en 2) om ook praktische vaardigheid te krijgen. Ik ben verbaast hoe moeilijk het is om thuis een eenvoudig laboratorium voor het uitvoeren van de experimenten in te richten. Ik ben bereid om de nodige formulieren te tekenen of een soort van veiligheidstraining te volgen om gewoon aan de slag te kunnen. Legaal een vuurwapen kopen en gebruiken bij een schietvereniging lijkt zelfs gemakkelijker 😉 Heb jij nog tips?
    Alvast bedankt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *