Microsoft Wireless Display Adapter en Lenovo Yoga 2 Pro

Na over de Microsoft Wireless Display Adapter (Microsoft draadloze beeldschermadapter) in redelijk positieve beoordelingen in tijdschriften gelezen te hebben en er ook in verschillende podcasts over gehoord te hebben besloot ik de aanbieding bij de Mediamarkt niet aan me voorbij te laten gaan en deze display adapter aan te schaffen. De gedachte was dat ik PowerPoint presentaties, iTune (podcast) video’s en ander video’s die ik op mijn laptop heb staan dan mooi op mijn Samsung UE32F6400AW Smart LED TV kon bekijken. De draadloze beeldschermadapter werkt met Windows 8.1 of Android 4.2.1 of latere besturingssystemen, en met Miracast-apparaten.

Installeren van de Microsoft Wireless Display Adapter op de TV gaat zonder veel problemen, de HDMI connector en de USB connector (voeding) plaatsen en men krijgt een startscherm te zien. Vervolgens kan men via de charms bar de adapter installeren en selecteren. Als alles goed gaat krijgt men dan een kopie van het laptop scherm op de TV te zien. Voor het gebruik van een Android toestel zijn ook instructies beschikbaar, ook daar stelt het niet veel voor.

Zo gezegd, zo gedaan. Thuis ging ik aan de slag en de adapter werkte zonder problemen met mijn Samsung Galaxy Note 2 (Android 4.4) en mijn HP Stream 7 (Windows 8.1). Alleen, met mijn Lenovo Yoga 2 Pro  (Windows 8.1) bleef ik maar de boodschap krijgen: “Couldn’t connect” (de adapter was wel te zien in de charms). Waar je gefrustreerd van raakt is dat je geen enkele terugkoppeling krijgt over waar het precies fout gaat. Je gaat dan met Google aan de slag maar alle adviezen die je vindt lijken niet te werken (bv Firewall uitzetten, display adapter opnieuw installeren, device deinstalleren, etc.).

Ik had het al min of meer opgegeven maar opeens viel me iets op toen ik met mijn netwerk in de weer was. Iets dat me al eerder was opgevallen. De Yoga 2 Pro, “out of the box” zend zijn eigen wifi signaal uit. Als men een wifi analyzer op de mobiele telefoon geïnstalleerd kan men die herkennen als LDC_SAP_(computer name)-PC.  Dit wifi signaal is schijnbaar een hotspot optie van Window die het mogelijk maakt om internet te delen met anderen als deze zich kunnen verbinden met het hotspot/WiFi netwerk dat de Yoga 2 Pro heeft gemaakt. Waarom deze optie default aan staat op de Lenovo Yoga 2 Pro ontgaat mij volledig.

Dit wifi signaal kan men uitzetten via de command line. Start cmd op met administrator rechten (via de Start knop in de desktop) en type het volgende commando in:

  • netsh wlan set hostednetwork mode=disallow

Het wifi signal wordt dan uitgeschakeld. Op de support pagina’s van Lenovo is dit de enige manier die gegeven wordt om dit wifi signaal uit te schakelen. Dit had ik al eens eerder gedaan maar schijnbaar was het wifi signaal weer opgestart. Vermoedelijk door de eerder pogingen die ik deed om dit probleem op te lossen of door een update. Als ik de laptop nl. uit en weer aanzet komt het wifi signaal niet automatisch op.

Ik vroeg me dus af of dit wifi signaal niet de oorzaak kon zijn dat de Yoga 2 Pro geen verbinding kon maken met de wireless adapter en heb deze dus weer uitgezet met het cmd commando. Vervolgens kon ik inderdaad een verbinding opbouwen met de wireless adapter en werkte de adapter exact zoals op de andere machines. Probleem opgelost.

Men kan in de Windows store voor Wireless Display Adapter-updates en aanvullende instellingen, de Microsoft Wireless Display Adapter-app downloaden. Voor troubleshooting heb je er echter niet veel aan en veel extra instellingen heb ik ook niet kunnen vinden.

Image result for microsoft wireless display adapter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *