HP Stream 7

Sinds enige tijd speelde bij mij door het hoofd dat ik eigenlijk graag eens een vervanger van mijn Sony Vaio P zou willen hebben. Het blijft een zeer mooi apparaatje maar het opstarten gaat erg langzaam. De eerste gedachte die je dan hebt is laat ik een klein 7-8 “ Android tablet kopen. Op zich is daar niets mis mee, maar ik heb weer wat specifiekere eisen. Ik heb een Samsung Galaxy Note 2 en die is eigenlijk al groot genoeg. Ik heb niet zozeer behoefte aan een kleine tablet, ik heb behoefte aan een kleine Windows machine. Waarom Windows? Omdat ik specifieke “meet” hardware heb (bv Vernier, digitale microscopen) die soms alleen maar onder Windows werkt. Vaak ook onder Apple, maar Apple vind ik te duur voor een “apparaatje erbij”. Een tweede reden om een Windows machine te willen hebben is omdat je dan in het “pure” Office kunt werken. Ik ben zo iemand die voornamelijk met Word, Excel en Powerpoint werkt. Ik heb weliswaar recentelijk een Lenovo Yoga Pro 2 Ultrabook gekocht, waar ik zeer tevreden over ben, maar die is eigenlijk net iets te groot (13.3”scherm) om mee te slepen als ik op dienstreis ben. Ik sleep dan al mijn zakelijke 12 ” HP Elitebook met me mee (met batterijduur van niks en relatief zwaar zijnde) hetgeen me als vereiste voor een extra privé apparaat dat je meesleept laat stellen dat deze compact moet zijn. Als je in een vliegtuig zit wil je iets dat je gemakkelijk uit je zak kunt trekken en waarmee je gemakkelijk aan de slag kunt gaan op het uitklaptafeltje. Recentelijk zijn er kleine 7-8” tablets op de markt gekomen (Asus, Dell, Acer), die goedkoop zijn en Windows 8.1 (niet Windows RT) als operating system bevatten. Ik was een en ander aan het vergelijken en had bijna al besloten om de Acer Iconia  8 W1-810-1937 (€ 149) te kopen. Toevallig besloot ik echter om nog even op de site van Microsoft rond te kijken en ontdekte daar de HP Stream 7 voor 99 € te koop werd aangeboden. De specificaties voor de HP Stream 7 zijn nagenoeg identiek aan die van de Acer Iconia (32 GB intern geheugen, 1 GB Intern geheugen, 1280 x 800 resolutie), alleen het scherm is iets kleiner (7” t.o.v. 8”). Bij deze tablets wordt ook een gratis (voor 1 jaar) versie van Office 365 te beschikking gesteld. De keuze was snel gemaakt en ik heb vervolgens de HP Stream 7 via de site van Microsoft besteld. Deze werd (verzendkostenvrij) binnen een paar dagen bezorgd.

De observatie dat ik bijna een halve pagina heb geschreven om te motiveren waarom ik de HP Stream 7 gekocht heb zou me eigenlijk te denken moeten geven. Laat ik het daarom maar kort samenvatten. Ik werk liever met Windows en vertrouw erop dat Microsoft de problemen wel oplost.

Ik ben er nu een paar dagen mee aan de slag en de belangrijkste conclusie is dat je “value for your money” krijgt en hier bedoel ik mee dat je een compact apparaatje heb gekocht waar je niet extreem hoge verwachtingen over moet hebben. Ik ben echter plezierig verrast dat de relatief lage hoeveelheid geheugen niet echt belemmerend werkt en hier bedoel ik meet dat ik niet echt traagheid ervaar in het wisselen tussen app’s, de desktop en de modern UI, het opstarten van Apps en het gebruik van Office (Word, Excel, Powerpoint). Wat dat betreft werkt alles goed.

Deze kleinere vorm heeft eigenlijk voor mij alleen wederom benadrukt dat Microsoft met Windows 8.1 een en ander op interface gebied niet op orde heeft, vooral als je Office gebruikt. Veel menu en interface items zijn niet schaalbaar hetgeen vooral betekent dat ze te klein weergegeven worden op het schermpje dat je tot je beschikking hebt. Dat begin al vrij vroeg als je den document opent en de vergroting wilt aanpassen. Daarvoor hen je een slider rechtsonder, die te klein is om als slider te gebruiken. Je begint dan te tikken maar omdat je dikke vingertoppen hebt open je voortdurend ook een ander menu. Over de automatische taalherkenning kunnen we het beter helemaal niet hebben, frustrerend als je voortdurend de autocorrect moet corrigeren. Maar op zich heeft dar niets met de schermgrootte te maken. Een vinger typen, zoals ik het nu doe, m.b.v. het ingebouwde toetsenbord werkt goed. Ik zit in de trein, met mijn rechterhand hou ik het tablet vast en met mijn linker type ik. Langzamerhand, begint deze review in een review van Office 365 te veranderen en dat is eigenlijk niet de bedoeling. Ik krijg echter het gevoel dat Microsoft hier nog veel recht te breien heeft alvorens het een echt goede tablet tool is. Zeker als je geen “ctrl s” kunt gebruiken is het in Office niet gemakkelijk een bestand te “saven” met zo’n pietluttig klein disk icon.

De batterijduur valt, min of mee naar verwachting, een beetje tegen. Gisteren was ik aan de slag met de HP Stream 7 met een digitale microscoop eraan gekoppeld via een USB hub waar ook de ontvanger van de muis in gestopt had alsmede een Bluetooth toetsenbord. De microscoop software draaide in full screen mode met als gevolg dat de batterij binnen vier uur leeg was. Hierbij wreekt zich dat de micro USB connector ook de voedingsaansluiting is.

De opslagcapaciteit is beperkt. Na Office en wat software geïnstalleerd te hebben heb ik nog 13.6 GB over. Men kan echter een microSD plaatsen, hetgeen ik ook gedaan heb (32 GB). Zolang men maar geen filmpjes gaat bewaren lijkt me dat voldoende. Dit systeempje is niet mijn hoofdmachine, dat is de Lenovo Yoga Pro2, waar ik wel heel veel software op installeer, maar zelfs daarop bewaar ik geen fimpjes, daarvoor heb ik portable externe hard disks met een USB connector.

Al met al ben ik tot de conclusie gekomen dat dit geen miskoop is maar inderdaad een welkome aanvulling op mijn hardware pallet. Er zijn beperkingen maat voor deze aankooprijs kun je die gemakkelijk accepteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *