Ubuntu Netbook Remix op Acer Aspire One Netbook

Ubuntu Netbook Remix is ontworpen om op netbooks zoals de Acer Aspire One (met 8 GB SSD drive) geinstalleerd te kunnen worden.  Nadat het geheugen opgekrikt had van 512 MB naar 1024 MB beloot ik aan de slag te gaan. Zoals gewoonlijk, als je met computers te maken hebt, liep dat een beetje minder soepel dan verwacht. Tijdens het bestuderen van de website van Ubuntu leerde ik dat er geen speciale netbook versie meer bestaat. Schijnbaar is deze opgenomen in de standaard Ubuntu Desktop Release.  Zogezegd, zogedaan, en ik installeerde de nieuwste versie van Ubuntu (V 11.10) op de Netbook. Installatie gebeurd via een USB stick, het prepareren van die USB stick staat uitgebreid beschreven op de down load pagina van Ubuntu. Het is een bijna volledig automatisch proces. De installatie verliep voorspoedig, het vervolgens opstarten echter niet. De bootprocedure bleef hangen in een command line prompt. Vervolgens ben ik andere versies gaan proberen inclusief de laatste netbook versie (10.04. Deze kan men downloaden vi a de – Alternative Donwnload –  op de download pagina.  Het resultaat was echter hetzelfde, de netbook liep vast tijdens het opstarten. Uiteindelijk besloot ik om nog een de oude versie 9.10 te proberen. Volgens data die ik op het internet gevonden had zou die moeten werken.  Oude versies van Ubuntu zijn gelukkig nog steeds te downloaden. De installatie heb ik deze keer via een CD uitgevoerd, hetgeen mogelijk is als men een losse CD/DVD speler heeft. Tijdens het opstarten van de netbook moet men via F2 de bootvolgorde wijzigen zodat via de CD speler opgestart wordt. De installatie verliep wederom soepel maar dit keer was het opstarten ook succesvol.

Vervolgens ben ik weer software gaan installeren. Het programma XOScope waarbij je je geluidskaart als oscilloscoop kunt gebruiken werkt naar behoren. Ik heb dat uitgetest met de in mijn DSO nano V2 hand oscilloscoop ingebouwde functiegenerator zoals in de onderstaande foto te zien is.

Het programma Cheese kon ook zonder problemen aankoppelen aam mij Bresser Biolux NG microscoop oculair.

Als plezierige verrassing werkte mijn Celestron 44302 Deluxe Handheld Digital Microscope (http://www.celestron.com/c3/product.php?ProdID=781) ook zonder problemen met Cheese. Binnen Windows ben ik altijd genoodzaakt het bijbehorende software programma te gebruiken.

Ook LoggerLite van Vernier werkte zonder problemen.

Al met al ben ik weer aardig tevreden met de Acer netbook in deze vorm.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *