Stuifmeel op de auto

Er lag de afgelopen weken een flinke hoeveelheid, nogal draderige, stof op de auto die niet echt mineraal maar meer organisch overkwam.

Voor mij is dat een reden om wat van het stof van de auto af te spoelen en onder de microscoop te bekijken. Onder de microscoop ziet men dan stuifmeelkorrels maar wat mij verraste was dat ik weinig variatie in de pollen zag. Het lijkt erop dat we dezelfde pol onder verschillende orientaties bekijken. Bij het identificeren van stuifmeelkorrels kan het snel mis gaan maar gezien de bloeiperiode (mei) en de vorm lijken dit stuifmeelkorrels van de Grove Spar (Pinus sylvestris) te zijn. De donkere bolletjes zijn een soort luchtblaasjes die ervoor zorgen dat de pollen gemakkelijker door de wind verspreid kunnen worden.
Ref.: Driessen et al; Pollenatlas van de Nederlandse atmosfeer; 1988; ISBN 909002081; p. 120,121.

Microscoop: Euromex BioBlue BB.4253 TriNoculair met polarisatiefilter
Objectief: 10x en 40x
Camera: Panasonic DC-GX-9

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *