Pluisjes van de zwarte populier

Al fietsende over de geniedijk kwam ik opeens een stuk fietspad tegen dat winters overkwam, helemaal bedekt met wit pluis. Daarnaast stonden enkele bomen die ook vol hingen met dat witte pluis. Ik ben slecht in het herkennen van planten en bomen maar m.b.v. Obsidentify kon ik bepalen (op basis van een foto van de bladeren) dat het hier om zwarte populieren ging. Het pluis is afkomstig van de vrouwelijke katjes van de populier die na de bestuiving tot in mei en juni blijft hangen. Dan springt de doosvrucht open en komt het zaad vrij, omgeven door donzig pluis, vrij. Uiteraard heb ik een monster van de witte pluis genomen om thuis onder de microscoop te bekijken. Veel detail kan men niet zien in de pluisdraad.

Microscoop: Euromex BioBlue BB.4253 TriNoculair met polarisatiefilter
Objectief: 40x
Camera: Panasonic DC-GX-9

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *